Mijn tuin gevangen in letters, elke dag een nieuwe ervaring

Roest in de vijver!

Eerder dit jaar schreef ik al in een blogje over de bruinrode drab die soms op de vijver verscheen deze zomer.

Met dank aan de gekregen stapel Tuin & Co’s weet ik eindelijk wat het is! Wij hebben deze zomer de vijver een aantal keren flink bijgevuld met grondwater. Da’s dus eigenlijk een afrader voor de vijver, in plaats van -wat wij dachten-  een aanrader. In grondwater zit, logisch ook wel achteraf, veel ijzer. En dat veroorzaakt dus bruine drab aan de oppervlakte, want immers; ijzer oxideert met water en zuurstof. Het is alleen nog een raadsel waarom het alleen op (erg) warme dagen is geweest.

Verder kan het op zich niet zoveel kwaad ondanks dat ‘internetbronnen’ melden dat het niet goed is voor vissen. Nou, onze vijver is nooit niet zo vol geweest met vis als dit jaar. Dus dat zal ook nog wel meevallen allemaal. Kortom; wij gaan lekker gewoon bijvullen met grondwater. Er moet nogal wat water in de vijver en aangezien onze stad ‘Wasserstadt’ is, juichen zij alle gebruik van grondwater ipv drinkwater toe.

Vorig jaar herfst heb ik de ene helft van de vijver flink opgeschoond qua planten. Dit jaar zouden we eigenlijk de andere helft doen, maar we zijn maar weer eens van plan veranderd 😉 Volgend jaar willen we de vijver eerst flink gaan schoonmaken. Wat betekent; minstens de helft van het water er uit (liefst alles, eigenlijk), vissen en kikkers tijdelijk in van die grote cementbakken en dan de folie helemaal schoonmaken (er zit veel groene aanslag op) en de drek onderuit weghalen. Want normaliter hoort er wat vijverzand op de bodem te liggen, maar dit is echt pure modder en slib van alle rotzooi en bladeren die er de afgelopen 4 jaar ingewaaid is.

Kortom: Operatie Vijver.

Maar ik denk wel dat het goed is. De vijver is in principe goed biologisch stabiel te houden, want goede ligging en perfect opgebouwd. Maar doordat vorige bewoners van dit huis nooit iets aan de tuin -en dus de vijver- hebben gedaan, ligt er gewoon van 5 jaar blad en rotzooi in. Dus dat moet eruit, dan kan er vanaf een schone vijver weer een nieuw biologisch evenwicht gaan ontstaan mét helder water. Want dat is nu nog steeds wel helder, maar met veel zooi:

De roest, die dan ongetwijfeld wel weer zal ontstaan, die scheppen we er wel weer af 😉 Ik zie meer op tegen het vissen en kikkers vangen en hoop van harte dat we alle kikkers kunnen behouden 🙂


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s