Mijn tuin gevangen in letters, elke dag een nieuwe ervaring

Met zand zorgen voor zaadjes

In navolging van de ready to rot-techniek voor het zaadjes winnen van je favoriete tomaat, nu hier een blog over het gebruik van (schelpen)zand om te zorgen dat je zaadjes van tomaten kan oogsten.

Bij deze techniek geen gerot, geen water, geen vieze stank (hoewel ik daar zelf niets van heb geroken bij de water-methode). Het enige wat je nodig hebt is schelpenzand en een paar dagen geduld🙂

Men neme een paar rijpe tomaatjes. Snijd middendoor en pulk de zaden eruit.

Leg in schelpenzand en zorg dat de zaadjes rondom bedekt zijn met zand. Ik heb overigens zelf het zand nog eerst even door de zeef gedaan zodat de meest grove stukken er uit waren.

Zet het schoteltje of schaaltje met zand+zaad een paar dagen weg en wacht. Na een dag of 4 heb ik eens gevoeld of de zaadjes al droog aanvoelden. Nog niet. Hier hebben ze totaal ongeveer zes dagen gestaan. Daarna kan je de zaadjes tussen het zand uitvissen, of indien het er veel zijn; even door de zeef. De zaadjes zijn nu bewaarbaar, al zit er wat zand aan. Dit zit een kieming in het nieuwe jaar niet in de weg, dus voor het gemak is dit een goede optie.

Wat ‘mooiigheid’ betreft ga ik voor de water-methode. Qua werk wat je moet ‘leveren’ maakt het volgens mij niet zo heel veel uit. Het enige verschil is dat de water-methode twee keer een wachtperiode verlangt, en de zand-methode slechts één keer. Aangezien het zaadjes oogsten niet echt een haastklusje is, gaat mijn voorkeur uit naar de water-methode.

Mijn oogst (het verschil tussen zand en water is wel duidelijk😉 )

De zand-methode is goed bruikbaar voor het winnen van zaden die van nature omgeven zijn door een slijmachtige substantie, zoals komkommers, augurken en tomaten.

Hoe werkt het nou eigenlijk?
Bij de water-methode zorgt het gisten ervoor dat de kiemremmende laagje (= slijmachtige substantie) afgebroken wordt. Bij de zand-methode wordt de kiemremmende laag geabsorbeerd door het zand. Door het weer opdrogen van het zand verdwijnt die kiemlaag tezamen met het zand wanneer je de zaden er tussenuit haalt. Daarna hou je dus bij beide methodes kale zaden over die je kan bewaren. Het nadeel van de water-methode is dat, wanneer je het goedje te lang laat staan, de zaden spontaan gaan ontkiemen.

Ik heb gelukkig toch nog aardig wat zaadjes kunnen oogsten, hopelijk krijg ik er volgend jaar weer net zulke heerlijke zoete cherrytomaatjes uit als dit jaar. Ik verheug me er nu al op!😀

 

Met dank aan Bustani voor de info en de link naar een uitgebreide beschrijving!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s