Mijn tuin gevangen in letters, elke dag een nieuwe ervaring

Mulchen

Nu het voorjaar in de verte te zien is, wordt het weer tijd om na te denken over dingen die te doen zijn in de tuin. Grondverbetering staat op één. We hebben namelijk een wat rare grondsoort. Lichtgrijs, snel verstuivend zand. Niet alleen vervelend omdat het snel wegwaait (ja, écht!) maar ook omdat het (aan)planten moeizaam gaat omdat het zand het water niet vasthoudt en door laat.

In de moestuin hebben we nieuwe potgrond en bemeste tuinaarde gebruikt en daar hebben we pas echt het verschil gemerkt. Met water geven bijvoorbeeld; in de moestuin neemt de grond het water direct op, in de rest van de tuin blijft het water gewoon bovenop de aarde liggen. Maar ook bijvoorbeeld met het graszaaien; in de moestuin ontkiemt en groeit het geweldig, in de normale tuin gaat het heel erg moeizaam.

Dus daarom richt ik me deze ‘beginjaren’ erg op de grondverbetering. Zo hebben we vrijwel gelijk bij het kopen van dit huis ook 3 compostbakken aangeschaft. Niet alleen om het tuinafval te kunnen verwerken, maar ook het fruit- en groente-afval uit de keuken. In oktober schreef ik al dat ik de eerste compost over de moestuin had verdeeld. Inmiddels is 1 bak volgestouwd met blad van de herfst. Daarbij heb ik wel ontdekt dat ik daarvoor eigenlijk geen compostbak moet gebruiken, maar het gewoon in plastic- of vuilniszakken weg moet leggen. Die bladblazer van het artikel negeer maar; dat is slechts geluidsoverlast, stroomverbruik en minder verbranding van calorieën 😉

Mijn bodem-verbeterings-plan is: mulchen + compost. Over compost heb ik al wat geschreven, dus nu is het mulchen aan de beurt voor een (informatieve) blog.

Mulchen, goed voor de bodem

Mulchen betekent dat je de bodem van je tuin bedekt met organisch materiaal. In de natuur gebeurt dat vanzelf. Daar zijn geen kaboutertjes die uitgebloeide bloemen en snoeiafval verwijderen. Dat valt in de natuur vanzelf op de grond en wordt dan door allerlei bodemdieren, bacteriën en schimmels afgebroken.

De tuin is geen natuurlijk gebied, dus ingrijpen is noodzakelijk. Door zelf te mulchen hergebruik je de organische materialen die aan de grond onttrokken zijn. Daarmee stimuleer je het bodemleven en draag je dus bij aan een natuurlijke kringloop in je tuin. Om te mulchen kun je gewoon de plantenresten gebruiken die de tuin zelf produceert. Het hele jaar door.

Maar; waarom zou je afgeknipte plantenresten weer teruggooien in de tuin? Omdat dit het beste is voor je tuinbodem. Wormen, pissebedden, duizendpoten en andere bodemdieren zijn 24 uur per dag bezig om al het dode organische materiaal af te breken. Met het omzetten leveren zij weer nieuwe voedingsstoffen en zij spitten de bodem om waardoor deze luchtig en humusrijk wordt. Bacteriën en schimmels die ook meehelpen, leveren ook een goede bijdrage. Zij remmen de groei van parasitaire schimmels en helpen bij het voorkomen van plantenziekten. Al dit bodemleven creëert dus een prima plek voor je mooie planten en een vochthoudende, luchtige grond waarin overtollig water prima kan verdwijnen.

Door te mulchen zorg je er ook voor dat:

 • De bodem vochtig blijft omdat die afgedekt is,
 • dat de planten niet zo te lijden hebben van temperatuursverschillen,
 • dat de planten niet zo te lijden hebben van uitdrogende wind,
 • dat er meer humus (organisch afval) in de bodem terecht komt (doordat o.a. de wormen dat naar beneden trekken),
 • en het remt de groei van onkruid.

Mulchen doe je met plantenresten:

 • Grasmaaisel (leg een laag van ca. 2 cm. grasmaaisel tussen stevige planten en struiken. Als het bodemleven na een jaar op gang gekomen is, kun je de laag wel wat dikker maken).
 • Dode stengels (verknip in de winter of het vroege voorjaar de afgestorven stengels van planten met een heggenschaar in kleine stukjes en laat ze op en rondom de plant vallen. Binnen een paar maanden zie je er niets meer van).
 • Bladeren (hark in het najaar de bladeren op het pad bij elkaar en gooi ze onder struiken die houden van een zure bodem).
 • Compost (ook wel het zwarte goud genoemd. Compost bestaat uit plantenresten die circa een jaar lang de tijd hebben gehad om te verteren, bijvoorbeeld in een compostbak. Goede compost is zwart, voelt aan als mooie, korrelige tuinaarde en ruikt naar bosgrond. Compost kun je overal in de tuin verspreiden. Vrijwel alle planten zullen je dankbaar zijn).
 • Houtsnippers (met een laag van 5 cm ben je verzekerd van een onkruidvrij stuk voor zeker een jaar. Maar wees met houtsnippers wel voorzichtig. De vertering van houtsnippers onttrekt stikstof aan de grond. Stikstof die ook nodig is voor plantengroei. Gooi ze dus niet ergens waar je die leuke éénjarigen ook gaat neerzetten, want die zullen verpieteren. Houtsnippers zijn natuurlijk uitermate geschikt voor paadjes waar toch niets hoeft te groeien).
 • Ander plantenmateriaal (de echte kringloopfreak gooit niets weg, brengt niets naar het milieupark, maar verwerkt alles in de eigen tuin. Gesnoeide takken worden klein geknipt en op een paadje gebruikt. Grote takken worden decoratief bij elkaar gelegd, waarna er na ongeveer een jaar allerlei paddenstoelen (zoals elfenbankjes) op groeien of ze worden gehakseld. Uitgebloeide bloemen en planten die het veld moeten ruimen worden klein gemaakt en verdwijnen in de compostbak. Alleen planten of bladeren met ziekten (zoals roest en meeldauw) of wortels van hardnekkige onkruiden (heermoes, zevenblad, haagwinde) verdwijnen in de vuilcontainer).

Mulchen is een weldaad voor de tuin. Maar overdaad schaadt. Mulch dus met beleid en stem de dikte van de laag en het type mulch af op het stukje tuin dat je onderhanden neemt. En als je eenmaal start met mulchen kun je spitten en schoffelen ook wel achterwege laten. Je wilt immers die hardwerkende wormen, pissebedden en miljoenpoten niet telkens doormidden hakken. Met de hand wieden is dan de beste oplossing.

Bron: VolksTuinVereniging Blijdorp

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s