Mijn tuin gevangen in letters, elke dag een nieuwe ervaring

Meerrrrr knoflook

De eerste bol is uit de grond (en ook al op)! Vorig jaar bestelde ik knoflook pootgoed bij Antonie van Leven van het land en blogde daar ook over (blog1 en blog2).

Ik heb 29 teentjes in de grond gestopt (een vriendin kreeg de andere helft) maar helaas zijn er erg veel gesneuveld nadat ze opgekomen waren. Waar het aan heeft gelegen weet ik niet, de lange sneeuw? Of het feit dat het in een moestuinbak gepoot is, in plaats van in de volle grond? Komend jaar gaan ze dus in de tuin, tussen de planten.

Vorige week heb ik dus de eerste bol eruit gehaald, ondanks dat het eigenlijk nog niet de oogst-tijd is😉 Deze was van het ras German Stiffneck  (De knoflookbollen zijn prachtig wit en daarom wordt dit ras wordt ook wel German white genoemd. De 6 – 8 tenen per bol worden groot en hebben een behoorlijk scherpe smaak. Na het bakken zijn de teentjes een stuk milder en zoeter van smaak). Prachtig rode velletjes en inderdaad spierwitte teentjes binnenin.

Ik heb er knoflooksoep mee gemaakt.

– 1 bol knoflook
– paar stengeltjes tijm
– 1 uitje
– kippenbouillon
– slagroom
– peper en groene kruiden naar smaak

Knoflook persen, uitje fijnsnijden en blaadjes van de takjes tijm afrissen. In een beetje olie of vloeibare boter fruiten. Afblussen met een schep bouillon en paar minuutjes laten inkoken. Rest van bouillon erbij, 10 minuten laten koken. Groene kruiden erdoor, slagroom erdoor en eventueel binden met maizena. Garneren met een restje groene kruiden.

Deze knoflooksoep was inderdaad een beetje zoetig, door de knoflooksoort. Erg lekker!

Voor komend najaar heb ik alvast een bestelling gereserveerd:

Broadleaf Czech
Mooie lichtbruine teentjes met een vleugje rood. De teentjes hebben een heerlijke volle knoflooksmaak. Rauw zijn ze erg heet. Iedere bol bevat 8 – 12 teentjes.

GSF 65
GSF 65 vormt stevige bollen met meestal 6—7 grote tenen per bol. Dit wordt beschouwd als de meest pittige knoflook…

Inchelium red
Het is een sterke groeier met een milde smaak. De knoflookbollen kunnen onder goede omstandigheden 7 – 8 cm in doorsnee worden en bevatten gemiddeld 15 tenen per bol. De bollen zijn goed te bewaren, zeker 9 maanden. En let op, de smaak wordt steeds sterker bij het bewaren. Inchelium red is afkomstig uit een indianenreservaat bij Inchelium, Amerika.

Kaskasia red
Een oud ras afkomstig uit Amerika (Illinois). De wit/paarse knoflookbol bevat meestal 7 teentjes per bol. Kaskasia red knoflook is een sterke groeier, geeft een grote opbrengst en trekt zich weinig aan van het weer tijdens de groei. De teentjes zijn een stuk scherper van smaak dan de knoflook uit de winkel.

Montana giant
Grote, smakelijke knoflook met een rijke smaak. Vormt 8—10 tenen per bol.

Red janice
De grote, donkerrood tot paars gestreepte bollen bevatten 5 – 9 teentjes per bol. Red Janice wordt laat, eind juli,  geoogst en kan lang, tot een jaar, worden bewaard. Het is een zeer aromatische knoflook en is na het bakken zoet en licht kruidig van smaak. Afkomstig uit Georgië.

Rose de lautrec
Een schitterende roze gestreepte knoflook uit Frankrijk met een lekkere, pittige knoflooksmaak. De Rose de lautrec wordt begin juli geoogst en is lang houdbaar(!)

Ik verheug me er nu al op!😉

2 Reacties

  1. Ik wist niet dat knoflook in ons klimaat ook kan… had wel eens gehoord dat als je teentjes in de grond stopt dat een bepaald soort ongedierte weg houdt..welke weet ik niet meer.

    19 juli 2011 om 09:02

    • Klopt! Knoflook en ui tussen rozen bijvoorbeeld zorgt ook voor een betere geur van de rozen. Grappig he, dat soort feitjes🙂
      Knoflook wil in principe best hoor in dit klimaat. Wel een aanrader eigenlijk, want verse knoflook smaakt zoveel lekkerder dan de ‘ingedroogde’ van de winkel😉

      21 juli 2011 om 15:52

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s